Kuhinja

Recept za domaći giros s piletinom

Autor Željko Svitlica

Domaći giros će vam se svidjeti toliko da ćete imati osjećaj da ste u Grčkoj na moru. Samo pratite recept.

Izvor: Stvar ukusa

Sastojci:

Za meso:

1 kg pilećeg mesa
1 mali luk
5 čenova bijelog luka, sitno nasjeckanog
1/4 šolje prezle
1 kašika sušenog origana
2 kašičice mljevenog kima
2 kašičice soli
1 kašičica paprike
½ kašičice svježe mljevenog crnog bibera

Za prilog:

8 komada lepinja za giros, zagrijanih
130 g caciki sosa, domaćeg ili kupljenog u prodavnici
3 paradajza, nasjeckana
1 crveni luk, tanko nasječen
1 srce rimske zelene salate, sitno isjeckano
60 g feta sira, opciono

Za domaći giros prvo pripremite meso. Dodajte luk i bijeli luk u blender i veoma sitno isjeckajte. Piletinu takođe odvojeno izblendirajte. Pomiješajte meso, luk i bijeli luk sa solju, biberom, prezlama, origanom, kimom i paprikom. Koristite čiste ruke (ili nosite rukavice ako želite) da dobro promiješate i zgnječite meso, tako da se čvrsto drži zajedno.

Utisnite mješavinu mesa u tepsiju. Pecite na 160 stepeni C oko 50-60 minuta. Ostavite da se odmori 20 minuta, a onda stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći. (Hlađenje će učiniti meso mnogo lakšim za rezanje.) Izvadite meso i isijecite na tanke trake.

Zagrijte rešetku ili tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte malo ulja da lagano premažete dno tiganja. Kada se zagrije, stavite kriške mesa u vreli tiganj i pecite samo 1-2 minuta sa svake strane, dok ne porumene i ne postanu hrskave. (Naizmjenično, možete da položite komade ravno na obložen pleh i pecite nekoliko minuta u rerni.)

Napravite giros tako što ćete da stavite meso u toplu lepinju, preliveno paradajzom, lukom, zelenom salatom, cacikijem i fetom. Servirajte i uživajte.