Uštipke možete da pravite sa različitim punjenjima, ali kombinacija sira i ruzmarina je neprevaziđena.
Sastojci:
- 360 g višenamjenskog brašna
- 3 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica morske soli
- 50 ml ulja
- 235 ml vode
- 8 kriški bijelog sira
- 4 grančice svježe seckanog ruzmarina
- 70 ml maslinovog ulja
Pogledajte kako se prave:
Recept za uštipke sa sirom i ruzmarinom:
Za uštipke prvo dodajte višenamjensko brašno u veliku činiju, prašak za pecivo i morsku so, pomešajte suve sastojke, zatim dodajte ulje i vodu, pomešajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine. Kada formirate tijesto, umijesite ga rukama i nastavite da mijesite dok ne formirate kompaktno tijesto, oko 1 do 2 minuta, a zatim oblikujte loptu.
Pospite malo brašna na očišćenu radnu površinu, prebacite loptu tijesta, prepolovite je i oblikujte svaki komad tijesta u loptu. Svaku loptu isijecite na 8 komada jednake veličine, imaćete 16 komada na kraju.
Oblikujte svaki komad tijesta u kružni oblik. U svaku plošku tijesta ubacite jednu krišku belog sira i pospite ga obilno prstohvatom svježe sjeckanog ruzmarina. Stavite drugu plošku tijesta preko toga i zatvorite ivice. Zatim ga poravnajte rukama i nastavite sa ostalim komadima tijesta.
Zagrijte mali tiganj na srednjoj vatri i dodajte obilno maslinovog ulja. Nakon 4 minuta stavite jedno od tijesta u tiganj, pecite 60 do 75 sekundi po strani. Svaki pečeni uštipak prebacite na paprini ubrus da se ocijedi pa onda servirajte. Uživajte!
BONUS VIDEO
StvarUkusa