Kuhinja

Uštipci sa sirom i ruzmarinom: Mekani i aromatični

Autor Dušan Volaš

Uštipke možete da pravite sa različitim punjenjima, ali kombinacija sira i ruzmarina je neprevaziđena.

Izvor: Print screen/ YT / Spain on a Fork

Sastojci:

  • 360 g višenamjenskog brašna
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica morske soli
  • 50 ml ulja
  • 235 ml vode
  • 8 kriški bijelog sira
  • 4 grančice svježe seckanog ruzmarina
  • 70 ml maslinovog ulja

Pogledajte kako se prave:

Recept za uštipke sa sirom i ruzmarinom:

Za uštipke prvo dodajte višenamjensko brašno u veliku činiju, prašak za pecivo i morsku so, pomešajte suve sastojke, zatim dodajte ulje i vodu, pomešajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine. Kada formirate tijesto, umijesite ga rukama i nastavite da mijesite dok ne formirate kompaktno tijesto, oko 1 do 2 minuta, a zatim oblikujte loptu.

Pospite malo brašna na očišćenu radnu površinu, prebacite loptu tijesta, prepolovite je i oblikujte svaki komad tijesta u loptu. Svaku loptu isijecite na 8 komada jednake veličine, imaćete 16 komada na kraju.

Oblikujte svaki komad tijesta u kružni oblik. U svaku plošku tijesta ubacite jednu krišku belog sira i pospite ga obilno prstohvatom svježe sjeckanog ruzmarina. Stavite drugu plošku tijesta preko toga i zatvorite ivice. Zatim ga poravnajte rukama i nastavite sa ostalim komadima tijesta.

Zagrijte mali tiganj na srednjoj vatri i dodajte obilno maslinovog ulja. Nakon 4 minuta stavite jedno od tijesta u tiganj, pecite 60 do 75 sekundi po strani. Svaki pečeni uštipak prebacite na paprini ubrus da se ocijedi pa onda servirajte. Uživajte!

BONUS VIDEO

StvarUkusa