Pečurke punjene mljevenim mesom zapeku se u rerni, a ukoliko želite da ih dodatno obogatite, možete odozgo da narendate kačkavalj.
Sastojci:
- 230 g mljevenog mesa
- 450 g pečuraka
- šaka svježeg bosiljka, sitno isjeckanog
- šaka svježeg peršuna, sitno isjeckanog
- 1 kašičica mješavine suvih začina
- prstohvat bibera
- 230 g sira
Recept za pečurke punjene mljevenim mesom:
Kako biste napravili punjene pečurke, prvo ih očistite vlažnom krpom. Skinite kapice sa stabljika pečuraka i isjeckajte stabljike, pa ih ostavite sa strane.
Stavite mljeveno meso u veliku činiju i razbijte ga gnječilicom za krompir ili drvenom kašikom. Dodajte isjeckane pečurke, bosiljak, peršun, mješavinu suvih začina i biber. Lagano promiješajte. Dodajte kačkavalj i ponovo lagano promiješajte.
Koristeći supenu kašiku ili malu mjericu, napunite svaku kapicu pečuraka i čvrsto upakujte smjesu tako da ne ispadne tokom pečenja. Pleh obložite papirom za pečenje i premažite uljem, pa poređajte punjene pečurke.
Zagrijte rernu na 176 stepeni. Preklopite još jednom aluminijumskom folijom pečurke pa ih pecite dok se sir ne istopi. Provjerite nakon 15 minuta. Kada su pečene ukrasite ih peršunom i uživajte.
Pročitajte kako da napravite tart sa pečurkama i sirom
(MONDO/Stvar ukusa)