Vafli sa peršunom su mekani i lagani, uz šolju jogurta možete da ih jedete za doručak.
Sastojci:
- 470 g višenamjenskog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- 1 kašičica sušenog peršuna
- ½ kašičice sušenog ruzmarina
- 360 g isjeckanog tvrdog sira
- 470 g mlaćenice
- 3 jajeta
- 160 g pavlake
- 120 ml ulja
Recept za slane vafle sa peršunom:
Za slane vafle sa peršunom u velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, bijeli luk u prahu, peršun i ruzmarin. Umiješajte izrendani tvrdi sir. Ostavite na stranu.
U drugoj posudi pomiješajte žumanca, mlaćenicu, pavlaku i ulje dok se dobro ne sjedine. Sipajte mokre sastojke u mješavinu brašna i miješajte dok se ne sjedine. U zasebnoj činiji umutite bjelanca dok se ne formira čvrst snijeg. Umiješajte u tijesto za vafle.
Zagrijte aparat za vafle i podmažite uljem. Koristite preporučenu količinu tijesta za svaki vafl u odnosu na svoj aparat. Zatvorite poklopac i pecite do zlatnosmeđe boje.
Vafli se mogu držati u toploj rerni dok se ostali peku. Servirajte uz šolju jogurta i uživajte.
(StvarUkusa/Mondo)