Jednostavni recept za brzinski kiseli crveni luk će da vam osvježi i začini svako jelo, od takosa, preko salata do hamburgera.
Sastojci:
- 1 srednji crveni luk
- 120 ml bijelog sirćeta
- 120 ml vode
- 2 kašike bijelog šećera
- 1 kašičica soli
Recept za zimnicu od crvenog luka:
Kako biste napravili zimnicu od crvenog luka prvo oljuštite, a zatim tanko isjecite luk. Ubacite kriške luka u teglu. Sipajte sirće, vodu, šećer i so u malu šerpu. Pusitite da proključa i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta.
Pažljivo sipajte mješavinu sirćeta u teglu. Promiješajte. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite poklopac i stavite u frižider. Biće spremno za jelo nakon što se ohladi. Možete da držite u frižideru nekoliko nedjelja. Isprobajte i recept za brzi i laki ajvar.
(StvarUkusa/Mondo)