Kakao kolač preliven galzurom je izdašan desert kome nećete odoljeti.
Sastojci:
Za patišpanj:
- 120 g višenamjenskog brašna
- 120 g šećera
- 60 g soli
- 60 g putera
- 1 kašičica kakao praha
- 1 žumance
- 1 1/2 kašike mlaćenice
- 60 ml vrele vode
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice vanilinog šećera
Za glazuru:
- 2 kašike putera
- 1 1/2 kašika mlijeka
- 1 kašika kakao praha
- 130 g šećera u prahu
- 1/4 kašičice vanilinog šećera
Recept za jednostavni kakao kolač:
Za ovaj kolač pomiješajte brašno, šećer i so u maloj posudi za miješanje. U malom tiganju pomiješajte puter, kakao i vodu. Miješajte dok se puter ne otopi i smjesa ne proključa. Sipajte smjesu preko suvih sastojaka i promiješajte da se sjedini.
Dodajte žumance, mlaćenicu, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Promiješajte da se sjedini. Sipajte smjesu u podmazan pleh za pečenje. Pecite na 176 stepeni 15 minuta ili dok čačkalica ne bude čista.
Čim kolač izvadite iz rerne napravite glazuru. U malom tiganju pomiješajte puter, mlijeko, kakao prah i šećer u prahu. Miješajte dok se puter ne otopi i sastojci ne sjedine. Pazite da ne proključa. Dodajte vanilin šećer i promešajte. Dok je kolač još topao prelijte ga vrućom glazurom po površini. Isijecite i uživajte.
Pročitajte kako se pravi mirisna krambl pita sa šljivama
BONUS VIDEO
StvarUkusa