Gulaš od vrganja sa bešamel sosom je savršen za ručak ili večeru, ili pak kao prilog uz meso.
Sastojci:
- 400 g vrganja
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 luk
- 4 čena bijelog luka
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kocka od povrća
- 1 rendana mrkva
Za bešamel sos:
- 500 ml mlijeka
- 30 g brašna
- 30 g putera
- 1 kašičica soli
- biber po ukusu
Za serviranje:
- svjež peršun
- tucana paprika, po ukusu
Priprema:
Kako biste napravili gulaš od vrganja, zagrijte tiganj i pokapajte maslinovo ulje. Crni i bijeli luk isjeckajte što sitnije i ubacite ih u tiganj zajedno sa grubo isjeckanim vrganjima. Dodajte kocku povrća, majčinu dušicu i rendanu mrkvu. Promiješajte i pokrijte poklopcem, tek toliko da omekšaju pečurke.
Krčkajte 5-6 minuta na srednjoj vatri dok povrće ne porumeni. Napravite bešamel sos u tiganju. Povrće pospite brašnom, koristeći sito da ne bude grudvica, i brzo promiješajte. Dodajte puter i mlijeko. Mješajte dok ne postane glatko.
Začinite solju i biberom i dinstajte dok sos ne počne da se smanjuje. Kada se sos smanji i dobije kremastu konzistenciju, sklonite sa vatre i pospite svježim peršunom i parmezanom.
(Stvar ukusa/MONDO)