Kuhinja

Gulaš od vrganja sa bešamel sosom

Autor Lena Sudar

Gulaš od vrganja sa bešamel sosom je savršen za ručak ili večeru, ili pak kao prilog uz meso.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 400 g vrganja
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 4 čena bijelog luka
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 kocka od povrća
  • 1 rendana mrkva

Za bešamel sos:

  • 500 ml mlijeka
  • 30 g brašna
  • 30 g putera
  • 1 kašičica soli
  • biber po ukusu

Za serviranje:

  • svjež peršun
  • tucana paprika, po ukusu

Priprema:

Kako biste napravili gulaš od vrganja, zagrijte tiganj i pokapajte maslinovo ulje. Crni i bijeli luk isjeckajte što sitnije i ubacite ih u tiganj zajedno sa grubo isjeckanim vrganjima. Dodajte kocku povrća, majčinu dušicu i rendanu mrkvu. Promiješajte i pokrijte poklopcem, tek toliko da omekšaju pečurke.

Krčkajte 5-6 minuta na srednjoj vatri dok povrće ne porumeni. Napravite bešamel sos u tiganju. Povrće pospite brašnom, koristeći sito da ne bude grudvica, i brzo promiješajte. Dodajte puter i mlijeko. Mješajte dok ne postane glatko.

Začinite solju i biberom i dinstajte dok sos ne počne da se smanjuje. Kada se sos smanji i dobije kremastu konzistenciju, sklonite sa vatre i pospite svježim peršunom i parmezanom. 

(Stvar ukusa/MONDO)