Ruske zemičke punjene kupusom i mljevenim mesom su vrlo delikatesna užina koju svi vole.
Sastojci:
- 470 ml tople vode
- 2 paketa suvog kvasca
- 120 ml šećera
- 750 g višenamjenskog brašna
- 1 jaje
- 30 ml ulja
Za fil:
- 450 g mljevenog mesa
- 1 kupus izrendan
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- 1 kašika putera
Recept za ruske zemičke sa kupusom i mljevenim mesom:
Kako biste napravili ove zemičke prvo napravite tijesto. Dodajte kvasac u toplu vodu. Pustite da odstoji 10 minuta. Dodajte so, jaje i ulje i dobro promiješajte. Sipajte polovinu ukupne količine brašna i dobro promiješajte.
Umiješajte preostalo brašno, malo po malo, dok se tijesto ne sjedini. Prebacite tijesto na pult i mijesite (1-2 minuta), dodajući brašno po potrebi. Gotovo tijesto treba da bude ljepljivo, ali da se ne lijepi za ruku ili površinu.
Oblikujte tijesto u loptu, stavite ga u podmazanu činiju okrećući ga da se premaže. Lagano pokrijte najlonskom folijom i stavite na toplo mjesto da naraste, dok se ne udvostruči, oko 1 sat.
Dok se tijesto diže, napravite fil. U velikom tiganju ispržite meso na jačoj temperaturi, 5-7 min. Procijedite ga i stavite na stranu. Tiganj vratite na vatru i dodajte luk. Pržite 2-3 min, dok ne omekša. Dodajte kupus i pržite 7-10 minuta, dok ne omekša. Skinite sa vatre i začinite solju i biberom, mljevenom paprikom i puterom.
Izudarajte tijesto i prebacite ga na radnu površinu. Podijelite na 24 loptice. Svaku od njih poravnajte oklagijom. Kašikom stavite 2 velike kašike fila na sredinu svakog kruga. Spojite ivice i stisnite ih da biste potpuno zatvorili tijesto. Ponovite sa ostatkom loptica.
Stavite zemičke na podmazan pleh i ostavite da se dižu, 30 minuta.
Prethodno zagrijte rernu na 190 stepeni. Lagano premažite zemičke puterom ili jajima (1 jaje umućeno sa 1 kašikom vode ili mlijeka i prstohvatom soli) i pecite 20-25 minuta, ili dok ne porumene i ne zvuče šuplje kada kucnete po njima. Izvadite ih iz rerne i ostavite na rešetki. Uživajte.
BONUS VIDEO
(MONDO/Stvar ukusa)