Kiflice sa filom od ajvara idealne su za doručak ili užinu, a dobar način da iskoristite sezonu ajvara.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 30 g kvasca
- 300 ml vode
- 350 g sitnog sira
- 400 g putera
- so, po ukusu
- 1/2 kašičice šećera
- 1 jaje
- 1/2 tegle ajvara
- susam za posipanje
Recept za domaće kiflice sa filom od ajvara:
Kako biste napravili kiflice, prvo izmiješajte kvasac sa šećerom. Nakon toga sve prelijte sa 50 ml mlake vode. Kada se digne, dodajte mu brašno, so, omekšani puter i sitni bijeli sir. Postepeno dodajte preostalu vodu kako biste umijesili glatko testo koje se ne lijepi za ruke. Od tijesta napravite loptu i ostavite je na toplom mjestu pola sata.
Kada tijesto poraste podijelite ga na četiri veća diska. Svaki disk istanjite oklagijom. Tri diska premažite preostalim puterom i poređajte sva 4 jedan preko drugog, pa ostavite da odstoji desetak minuta.
Od toga oklagijom sva četiri diska odjednom razvaljajte u veliki krug. Oštrim nožem isijecite tijesto na 32 trougla. Na svaki staviti po kašičicu ajvara, pa umotajte u kiflicu i poređajte na podmazanu tepsiju.
Premažite kiflice umućenim jajetom. Pospite susamom i na svaku stavite malo putera. Rernu zagrijte na 180 stepeni i pecite kiflice 20 minuta.
(MONDO/Stvar ukusa)