Kuhinja

Sočan i preliven glazurom: Čokoladni kolač za početnike

Autor Dušan Volaš

Čokoladni kolač za početnike je sočan i preliven glazurom koju možete posuti orašastim plodovima. Idealan za početnike u pripremi deserata.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

Za patišpanj:

  • 240 g putera
  • 240 ml vode
  • 3 kašike kakao praha
  • 470 g višenamjenskog brašna
  • 470 g šećera
  • ½ kašičice soli
  • 120 g krem sira
  • 2 velika jajeta
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za glazuru:

  • 120 g putera
  • 6 kašika mleka
  • 3 kašike kakao praha
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 470 g šećera u prahu

Recept za čokoladni kolač:

Za čokoladni kolač zagrijte rernu na 175 stepeni C. Podmažite i pobrašnite kalup za kolače. Pomiješajte puter, vodu i kakao prah u šerpi na srednjoj vatri. Kuvajte dok se puter ne otopi i smjesa ne proključa. Sklonite sa vatre i malo ohladite. U međuvremenu, pomiješajte brašno, šećer i so u velikoj posudi. U posebnoj pomiješajte krem sir, jaja, sodu bikarbonu i ekstrakt vanile.

Dodajte mješavinu otopljenog putera u mješavinu brašna, zatim dodajte mešavinu krem sira i jaja i umutite dok se dobro ne sjedini. Sipajte u pripremljeni kalup za kolač. Pecite u zagrijanoj rerni dok čačkalica ne bude čista, oko 20 minuta. Izvadite kolač iz rerne i ohladite na rešetki 5 minuta.

Dok se kolač peče, napravite glazuru: pomiješajte puter, mleko, kakao prah i ekstrakt vanile u šerpi na srednjoj vatri. Miješajte dok se puter ne istopi, pa umiješajte šećer u prahu. Topao kolač premažite glazurom.

Pročitajte i kako se pravi jednostavan kolač sa jabukama

BONUS VIDEO

StvarUkusa