Kuhinja

Kiflice punjene sirom i kulenom

Kiflice punjene sirom i kulenom nisu samo meke, nego su i prave domaće, sa ukusnim filom.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 300 ml mlijeka
  • 2 suva kvasca
  • 1,5 kašičica šećera
  • 4 kašike soli
  • 4 jajeta
  • brašno, po potrebi
  • maslac, po potrebi
  • malo ulja
  • 200 g pršute ili po želji
  • 200 g mladog sira ili po želji
  • 150 g kačkavalja, ili po želji

Recept za kiflice punjene sirom i pršutom:

Kako biste napravili ove kiflice, zagrijte mlijeko da bude vruće i u njega ubacite malo šećera i kvasac. Promiješajte pa ostavite 10-15 minuta da naraste. U posudi umutite dva jajeta i dodajte kvasac koji je nadošao, a nakon toga postepeno dodajte so i brašno. Tijesto bi trebalo da bude mekano. Prvo ga miješajte kašikom, a nakon toga rukama, dok ne dobijete glatku smjesu. Premažite tijesto uljem i ostavite da odstoji oko sat vremena.

Kada tijesto naraste izmjesite ga još jednom, pa ga razvljajte oklagijom, da bude što tanje, oko 3 milimetra. Potom istopite komad maslaca i premažite tijesto maslacem. Zatim urolajte tijesto pa ga tako urolanog razvaljajte po dužini i širini. Isijecite trouglove od tijesta i ostavite ih da odstoje 15 minuta.

U međuvremenu napravite fil tako što ćete da pomiješate mladi sir, isjeckani kačkavalj i kulen. Svaki trougao u sredini napunite smjesom pa urolajte u kiflicu od šireg dijela ka užem. Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Umutite dva jajeta i malo istopljenog maslaca i soli, pa time premažite kiflice, pospite susam. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni C, 15 minuta. Izvadite, prohladite i uživajte. 

(StvarUkusa/Mondo)