Domaći kiseli kupus sa cveklom je jednostavan način za osvježenje uz glavno jelo, a vrlo je dekorativan zbog boje koju mu daje cvekla.
Sastojci:
Kiseli kupus
- 1 srednja glavica zelenog kupusa, isječena na komadiće
- 1 srednja cvekla, isječena na polovine
- 6 čenova bijelog luka, presječnih na pola
- 6 grančica mirođije
Za tečnost za kiseljenje:
- 950 ml vode
- 240 ml bijelog sirćeta
- 60 g šećera
- 590 g soli
- 60 ml ulja
Recept za kiseli kupus sa cveklom:
Prerežite kupus na pola, isijecite jezgro, isecite ga na četvrtine, a zatim na komadiće. Oljuštite i odsijecite kraj cvekle, a zatim je isjeckajte na polukrugove. Stavite kupus, cveklu, bijeli luk i mirođiju u veliki lonac.
Prokuvajte vodu, sirće, šećer i so. Kada provri, sklonite šerpu sa vatre, dodajte ulje, promiješajte da se sjedini i sipajte smjesu u posudu sa povrćem.
Tanjirom pokrijte povrće, a zatim na vrh stavite nešto teško. Ostavite da odstoji preko noći na pultu. Nakon toga držite pokriveno u frižideru. Možda ćete želeti da napravite i osvježavajuću salatu od dve vrste kupusa i šargarepe.
(Stvar ukusa)