Pasta sa bundevom je odlična za ovaj period godine, u ovoj verziji je slana, mada možete da je napravite i u slatkoj varijanti.
Sastojci:
- 1 1/2 kašika ulja
- 1 mali luk, isjeckan
- 300 g bundeve, oljuštene, očišćene od sjemena, isječene na trakice
- 150 ml mlake vode
- 1 veza svježeg peršuna, sitno isjeckanog
- 350 g tjestenine
Recept za pastu sa bundevom:
Za pastu sa bundevom zagrijte ulje u velikom, plitkom tiganju. Dodajte luk i pržite na laganoj vatri, povremeno miješajući, 5 minuta. Pojačajte vatru na srednju, ubacite bundevu i pržite, povremeno miješajući, 5 minuta dok ne porumeni.
Dodajte mlaku vodu, začinite solju i svježe mljevenim crnim biberom, poklopite i dinstajte 15 minuta. Umiješajte tri četvrtine peršuna i kuvajte, često miješajući, još 5 minuta dok povrće ne omekša.
Skuvajte tjesteninu u dosta posoljene ključale vode do al dente. Ocijedite, sipajte u zagrijanu posudu za serviranje, pa tjesteninu prelijte sosom. Pospite testeninu preostalim peršunom i odmah poslužite.
(MONDO/Stvar ukusa)