Brzinske kiflice sa šunkom i sirom idealne su za užinu ili druženja, a brzo se pripremaju.
Sastojci:
- 200 g šunke, isjeckane na sitne kocke
- 500 g lisnatog tijesta
- 100 g rendanog kačkavalja
- 1 žumanjce
- 4 kašike senfa
- voda, po ukusu
- susam, po ukusu
Recept za domaće kiflice sa šunkom i sirom:
Za kiflice prvo razvucite tijesto u jednom pravcu u pravougaonik. Debljina razvaljanog tijesta može da bude po vašoj želji, ali gledajte da ne bude previše tanko. Isjecite pravougaonik na duguljaste jednokrake trouglove.
Premažite trouglove senfom u tankom sloju. Stavite isjeckanu šunku na svaki trougao. Rasporedite rendani kačkavalj preko šunke. Odsijecite osnovu trougla i zarolajte kiflicu prema oštrom uglu trougla. Formirane kiflice stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
U čaši pomiješajte žumanjce i prokuvanu vodu u jednakim razmjerama. Ovom smjesom premažite kiflice. Odozgo pospite susamom. Pleh ubacite u rernu zagrijanu na 180 stepeni. Pecite 20-30 minuta dok ne porumene. Servirajte i uživajte.
Možda ćete željeti da napravite i domaće kiflice sa filom od ajvara gotove za sat vremena.
(StvarUkusa/Mondo)