Kuhinja

Aromatične, mekane i prelivene ukusnim kremom: Najbolje cimet rolnice (VIDEO)

Cimet rolnice su popularno jelo porijeklom iz Švedske.

Izvor: prt scr / yt / Sally's Baking Recipes

Sastojci:

Za pecivo:

  • 344 g višenamjenskog brašna
  • 50 g kristal šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 180 ml punomasnog mlijeka
  • 43 g putera
  • 1 pakovanje instant kvasca
  • 1 veliko jaje, na sobnoj temperaturi

Za fil:

  • 43 g putera, dodatno omekšanog
  • 67 g smeđeg šećera
  • 1 kašika mljevenog cimeta

Za glazuru od krem sira:

  • 113 g punomasnog krem sira, omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 28 g putera, omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 kašičica čistog ekstrakta vanile

Pogledajte kako se prave:

Recept za najbolje cimet rolnice:

Kako biste napravili cimet rolnice u velikoj posudi umutite brašno, šećer i so. Ostavite na stranu. Pomiješajte mlijeko i puter u šerpi. Zagrijavajte na šporetu dok se puter ne otopi i smjesa ne bude topla na dodir. Umutite kvasac da se rastvori. Sipajte smjesu u suve sastojke, dodajte jaje i miješajte čvrstom lopaticom ili koristite mikser na srednjoj brzini. Miješajte dok se ne formira mekano tijesto.

Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu. Pobrašnjenim rukama mijesite tijesto 3-5 minuta. Trebalo bi da dobijete glatku loptu tijesta. Ako je previše mekano ili ljepljivo, možete dodati još malo brašna. Stavite u blago podmazanu posudu, ovlaš poklopite i ostavite da se tijesto odmori oko 10 minuta, dok pripremate fil.

Poslije 10 minuta, razvaljajte tijesto u pravougaonik veličine 36×20 cm. Premažite omekšalim puterom. Pomiješajte cimet i smeđi šećer. Pospite ga po cijelom tijestu. Urolajte tijesto da napravite trupac od 36 cm. Isijecite na 10–12 ravnomjernih rolni i poređajte u blago podmazani okrugli pleh za pečenje.

Pokrijte pleh aluminijumskom folijom, plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom. Ostavite rolnice da narastu u relativno toplom okruženju 60–90 minuta ili dok se ne udvostruče. Nakon što se udvostruče, zagrijte rernu na 190°C. Pecite 24-27 minuta, ili dok ne porumene. Ako primijetite da vrhovi prebrzo rumene, prekrijte tepsiju aluminijumskom folijom i nastavite sa pečenjem.

Izvadite pleh iz rerne i stavite ga na rešetku dok pravite glazuru. (Glazuru možete napraviti i dok se rolnice peku.) U srednjoj činiji mikserom umutite krem sir na velikoj brzini dok ne postane gladak i kremast. Dodajte puter i umutite, a zatim umutite šećer i ekstrakt vanile. Pomoću noža ili lopatice za glazuru rasporedite glazuru preko toplih rolnica i odmah servirajte.

(StvarUkusa/Mondo)