Kuhinja

Aromatična krem čorba od karfiola i kupusa

Autor Lena Sudar

Krem čorba od karfiola i kupusa za hladne dane je prepuna mirisa i ukusa, jednostavno se priprema.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 150 g crnog luka, sitno isiječenog na kockice
  • 2 čena bijelog luka, vrlo sitno nasijeckanog
  • 1 l pilećeg ili povrtnog bujona
  • 2 lovorova lista
  • 250 g krompira, oljuštenog i isiječenog na kockice
  • 200 g kupusa, isijeckanog
  • 250 g karfiola, isiječenog na male cvetove
  • 1 kašičica morske soli
  • 1 kašičica bijelog bibera
  • 2 kašike krutona
  • 1 kašika svježeg kopra
  • crni biber
  • 2 kašike pavlake
  • šaka mirođije

Priprema:

Kako biste napravili ovu krem čorbu prvo u tiganju na jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje pa propržite sitno isiječen crni luk nekoliko minuta, a zatim dodajte sitno sijeckani bijeli luk i pržite dok ne zamiriše, a zatim prebacite u lonac.

U lonac na jakoj vatri sipajte litar pilećeg ili povrtnog bujona i dodajte lovorov list, krompir isiječen na kockice, sijeckani kupus, cvijetove karfiola, morsku so, beli biber, prokuvajte, pa smanjite na srednju vatru, poklopite i dinstajte 20-30 minuta dok povrće ne omekša.

Isključite vatru, ostavite da se čorba ohladi, a zatim prebacite tri četvrtine čorbe u blender i blendajte minut ili dva, dok ne postane kremasta. Preostalo miješano povrće prebacite u posudu.

Vratite kremastu mešanu čorbu u šerpu, probajte i prilagodite začine ako je potrebno, a zatim ponovo zagrijte dok ne bude vruća. Sipajte čorbu u činije, grabite povrće koje ste odvojili i rasporedite po činijama. Kašičicom stavite krutone, na vrh stavite nekoliko svježih grančica mirođije i malo crnog crnog bibera. Servirajte sa pavlakom i još mirođije. 

(Stvar ukusa/MONDO)