Cimet rolnice su popularno jelo porijeklom iz Švedske.
Sastojci:
Za pecivo:
- 344 g višenamjenskog brašna
- 50 g kristal šećera
- 1/2 kašičice soli
- 180 ml punomasnog mlijeka
- 43 g putera
- 1 pakovanje instant kvasca
- 1 veliko jaje, na sobnoj temperaturi
Za fil:
- 43 g putera, dodatno omekšanog
- 67 g smeđeg šećera
- 1 kašika mljevenog cimeta
Za glazuru od krem sira:
- 113 g punomasnog krem sira, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 28 g putera, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 80 g šećera u prahu
- 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
Pogledajte kako se prave:
Recept za najbolje cimet rolnice:
Kako biste napravili cimet rolnice u velikoj posudi umutite brašno, šećer i so. Ostavite na stranu. Pomiješajte mlijeko i puter u šerpi. Zagrijavajte na šporetu dok se puter ne otopi i smjesa ne bude topla na dodir. Umutite kvasac da se rastvori. Sipajte smjesu u suve sastojke, dodajte jaje i miješajte čvrstom lopaticom ili koristite mikser na srednjoj brzini. Miješajte dok se ne formira mekano tijesto.
Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu. Pobrašnjenim rukama mijesite tijesto 3-5 minuta. Trebalo bi da dobijete glatku loptu tijesta. Ako je previše mekano ili ljepljivo, možete dodati još malo brašna. Stavite u blago podmazanu posudu, ovlaš poklopite i ostavite da se tijesto odmori oko 10 minuta, dok pripremate fil.
Poslije 10 minuta, razvaljajte tijesto u pravougaonik veličine 36×20 cm. Premažite omekšalim puterom. Pomiješajte cimet i smeđi šećer. Pospite ga po cijelom tijestu. Urolajte tijesto da napravite trupac od 36 cm. Isijecite na 10–12 ravnomjernih rolni i poređajte u blago podmazani okrugli pleh za pečenje.
Pokrijte pleh aluminijumskom folijom, plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom. Ostavite rolnice da narastu u relativno toplom okruženju 60–90 minuta ili dok se ne udvostruče. Nakon što se udvostruče, zagrijte rernu na 190°C. Pecite 24-27 minuta, ili dok ne porumene. Ako primijetite da vrhovi prebrzo rumene, prekrijte tepsiju aluminijumskom folijom i nastavite sa pečenjem.
Izvadite pleh iz rerne i stavite ga na rešetku dok pravite glazuru. (Glazuru možete napraviti i dok se rolnice peku.) U srednjoj činiji mikserom umutite krem sir na velikoj brzini dok ne postane gladak i kremast. Dodajte puter i umutite, a zatim umutite šećer i ekstrakt vanile. Pomoću noža ili lopatice za glazuru rasporedite glazuru preko toplih rolnica i odmah servirajte.
(StvarUkusa/Mondo)