Kiflice punjene sirom i kulenom nisu samo meke, nego su i prave domaće, sa ukusnim filom.
Sastojci:
- 300 ml mlijeka
- 2 suva kvasca
- 1,5 kašičica šećera
- 4 kašike soli
- 4 jajeta
- brašno, po potrebi
- maslac, po potrebi
- malo ulja
- 200 g pršute ili po želji
- 200 g mladog sira ili po želji
- 150 g kačkavalja, ili po želji
Recept za kiflice punjene sirom i pršutom:
Kako biste napravili ove kiflice, zagrijte mlijeko da bude vruće i u njega ubacite malo šećera i kvasac. Promiješajte pa ostavite 10-15 minuta da naraste. U posudi umutite dva jajeta i dodajte kvasac koji je nadošao, a nakon toga postepeno dodajte so i brašno. Tijesto bi trebalo da bude mekano. Prvo ga miješajte kašikom, a nakon toga rukama, dok ne dobijete glatku smjesu. Premažite tijesto uljem i ostavite da odstoji oko sat vremena.
Kada tijesto naraste izmjesite ga još jednom, pa ga razvljajte oklagijom, da bude što tanje, oko 3 milimetra. Potom istopite komad maslaca i premažite tijesto maslacem. Zatim urolajte tijesto pa ga tako urolanog razvaljajte po dužini i širini. Isijecite trouglove od tijesta i ostavite ih da odstoje 15 minuta.
U međuvremenu napravite fil tako što ćete da pomiješate mladi sir, isjeckani kačkavalj i kulen. Svaki trougao u sredini napunite smjesom pa urolajte u kiflicu od šireg dijela ka užem. Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Umutite dva jajeta i malo istopljenog maslaca i soli, pa time premažite kiflice, pospite susam. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni C, 15 minuta. Izvadite, prohladite i uživajte.
(StvarUkusa/Mondo)