Kuhinja

Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama

Autor Maja Gašić

Saznajte kako da napravite nešto gurmanskiju verziju kiselog kupusa. Ovog puta mu pored suvog mesa, dodajte slaninu i šljive.

Izvor: Shutterstock/Dar1930

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 300 g suvog mesa (rebarca ili suva kolenica)
  • 200 g dimljene slanine
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena bijelog luka
  • 1 šargarepa
  • 10–12 suvih šljiva 
  • 1 kašika svinjske masti
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica crvene paprike 
  • so i biber po ukusu
  • 200 ml bujona od povrća (ili vode)

Priprema:

U velikoj šerpi zagrijte mast (ili ulje), pa dodajte suvo meso i slaninu. Pržite nekoliko minuta dok slanina ne postane hrskava, a meso ne počne da pušta aromu. Dodajte sitno sjeckani crni luk i bijeli luk, pa dinstajte dok luk ne omekša i dobije zlatnu boju. Zatim dodajte kolutove šargarepe i promiješajte sve zajedno. Dodajte kupus u šerpu, promešajte i pustite da se malo zaprži sa ostalim sastojcima, oko 5 minuta.

Dodajte lovorov list, crvenu papriku, suve šljive i promiješajte. Po potrebi dosolite (zavisno od slanoće kupusa) i pobiberite. Prelijte supom ili vodom, poklopite šerpu i smanjite vatru. Kuvajte sve na laganoj temperaturi oko 1,5 do 2 sata, dok kupus ne omekša, a svi ukusi se sjedine. Povremeno provjeravajte i po potrebi dolijte još malo vode ili supe.

Dodajte i kašičicu kima ili malo bibera u zrnu. Ako volite da kupus bude malo gušći, možete napraviti blagu zapršku (kašika brašna propržena na malo ulja) i dodati u jelo pred kraj kuvanja.

(Stvar ukusa/MONDO)