Ove domaće kiflice prave se sa kefirom i pune pire krompirom i šampinjonima. Idealne su za užinu.
Sastojci:
Za pecivo:
- 200 ml kefira
- 1 žumance
- 100 g putera
- 350 g brašna
- 1/2 kašičice soli
- 10 g praška za pecivo
Za fil:
- 400 g pire krompira
- 150 g šampinjona
- 1 luk
- so i biber po ukusu
- jaje za podmazivanje
- susam
Pogledajte kako se prave:
Recept za domaće kiflice od kefira punjene pireom i šampinjonima:
Kako biste napravili ove kiflice, napravite prvo tijesto. Ubacite žumance, so i otopljeni puter u kefir i promiješajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo, umijesite meko i nelepljivo tijesto. Pokrijte tijesto salvetom i ostavite 20-30 minuta. Pripremite fil. Isječene pečurke pržite na jakoj vatri sa puterom. Na kraju posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte sitno sjeckani crni luk i sve zajedno propržite. Pečurke pomiješajte sa pire krompirom.
Tanko razvaljajte tijesto, pa ga isjecite na pravougaonike 10 x 12 cm. Na jednu širu stranu pravougaonika uz rub stavite fil. Presavijte i zatvorite pritiskajući. Slobodan dio pravougaonika isijecite na 8 traka i unakrsno ih ispresavijajte preko kiflice.
Prije pečenja premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta. Izvadite ih da se prohlade i uživajte.