Kuhinja

Kako da napravite domaće kiselo mlijeko

Autor Vesna Kerkez

Kiselo mlijeko možete da napravite sami, potrebna su vam samo dva sastojka.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 l domaćeg punomasnog kravljeg mlijeka
  • 180 g kisele pavlake

Recept za domaće kiselo mlijeko:

Kako biste napravili kiselo mlijeko, prvo skuvajte mlijeko i ostavite da se prohladi. Izdvojite oko 100 ml mlijeka koje ćete da dodate u kiselu pavlaku. Kiselu pavlaku prebacite u činiju i postepeno joj dodajte prohlađeno mlijeko, miješajući, kako ne bi ostalo grudvica.

Kada se mlijeko prohladi dodajte mu razmućenu kiselu pavlaku i miješajte par minuta. Nakon toga, ovu smjesu sipajte u porcelanske posude. Jednu veću činiju u koju posude mogu da stanu obložite sa dvije krpe i poređajte posude sa kiselim mlijekom.

Prekrijte ih folijom i preko toga krpom. Ostavite da stoji na toplom mjestu oko 6 sati, dok se ne prohladi. 

(MONDO/Stvar ukusa)