Kuhinja

Recept za domaću pileću supu

Autor Vesna Kerkez

Domaća pileća supa ide uz svaki obrok, toplo jelo na kašiku kome malo ko može da odoli.

Recept za domaću pileću supu Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 3 srednja pileća bataka (2 bez kože i kostiju, 1 sa kožom)
  • 950 ml vode
  • 1 srednji luk, isječen na četvrtine
  • 2 velike šargarepe, oljuštene, 1 cijela, 1 isjeckana na kockice
  • 1 srednji krompir, isječen na kockice
  • 100 g rezanaca
  • so, po ukusu
  • biber, po ukusu
  • 17 g mješavine suvih začina
  • svjež ili sušeni peršun za ukras
  • 2 stabljike celera, horizontalno isječene na pola

Recept za domaću pileću supu:

Kako biste napravili domaću supu napunite veliki lonac sa 950 ml vode. Dodajte luk, piletinu, 1 cijelu šargarepu i obe stabljike celera. Kuvajte na jakoj vatri dok tečnost ne počne da ključa, a zatim smanjite na lagano i kuvajte poklopljeno oko 40 minuta, dok meso ne omekša. Skinite sa vatre.

Pomoću sita procijedite pileći bujon u posudu otpornu na toplotu. Izvadite meso iz sita i stavite u malu činiju, ostavite sa strane. Vratite procijeđenu tečnost u lonac i zagrijte. Dodajte šargarepu i krompir isjeckan na kockice.

Pomoću 2 viljuške, isjeckajte komade piletine i bacite pileću kožu i kost. Dodajte piletinu u lonac. Začinite solju i biberom po ukusu. Dodajte začine. Kada supa proključa, ubacite tjesteninu. Kuvajte na srednjoj vatri dok se testenina ne skuva. Probajte i prilagodite začine. Ukrasite peršunom i servirajte toplo. 

(MONDO/Stvar ukusa)