Kuhinja

Idealna večera: Zimska čorba sa graškom

Autor Vesna Kerkez

Zimska čorba sa graškom prepuna je raznog povrća, začinjena i savršena za obrok tokom hladnih dana.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 kašike ulja
  • 1 crni luk, isječen
  • 3 čena bijelog luka, sitno nasjeckana
  • 1 kašičica mješavine suvih začina
  • 1 ½ kašičica kurkume
  • 2 velika lovorova lista
  • 1 prstohvat mljevene paprike
  • 900 ml povrtnog bujona
  • 900 g krompira, isječenog na komadiće
  • 340 g šargarepe, isjeckane
  • 360 g sjeckane nemasne kuvane šunke

Recept za zimsku čorbu sa graškom:

Za čorbu zagrijte ulje u loncu. Dodajte luk i bijeli luk i pržite dok ne omekša, oko 5 minuta. Umiješajte začine, kurkumu, lovorov list i papriku, pa pržite i miješajte dok ne zamiriše, 2 do 3 minuta.

Dodajte povrtni bujon, vodu, isjeckani grašak, 1/2 krompira i 1/2 šargarepe. Ostavite da proključa, a zatim smanjite vatru. Pokrijte i dinstajte dok grašak ne omekša, oko 35 minuta.

Umiješajte preostali krompir i šargarepu. Dodajte šunku, poklopite i dinstajte dok povrće ne omekša, dodajući još bujona ili vode po potrebi, još oko 25 minuta. 

(MONDO/Stvar ukusa)