Kuhinja

Ruska pita sa kupusom

Autor Lena Sudar

Ruska pita sa kupusom je drugačija od svih koje ste probali, prepuna fila.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 3 kašike putera ili više po ukusu
  • 1 mala glavica kupusa, sitno isjeckana
  • 3 tvrdo kuvana jaja, oljuštena i isjeckana, ili više po ukusu
  • 3 grančice sveže mirođije, sitno isjeckane
  • soli po ukusu
  • 2 lista lisnatog tijesta sa kvascem
  • 1 jaje, umućeno

Recept za rusku pitu sa kupusom:

Kako bite napravili rusku pitu sa kupusom rastopite puter u tiganju na niskoj vatri. Dodajte kupus i dinstajte dok ne omekša, ali pazite da ne porumeni, oko 30 minuta. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi, 10 do 15 minuta.

Zagrijte rernu na 200 stepeni C. Ohlađeni kupus pomiješajte sa tvrdo kuvanim jajima i mirođijom. Začinite solju. Obložite kalup za pitu sa 1 listom lisnatog tijesta. Dodajte fil od kupusa, ostavljajući malo prostora oko ivice.

Pokrijte drugim listom lisnatog tijesta i spojite ivice. Odozgo premažite razmućenim jajetom. Pecite u zagrijanoj rerni do zlatno smeđe boje, 40 do 45 minuta. Uživajte. 

(Stvar ukusa/MONDO)