Lazanje sa pečurkama su obrok za cijelu porodicu i prilagođene periodu posta.
Sastojci:
- 15 listova posne tjestenine za lazanje
- 8 čenova bijelog luka, vrlo sitno nasjeckanih
- 400 g šampinjona
- 2 kašičice sušenog origana
- 2 praziluka, sitno isjeckana
- 1 manji crveni luk
- 60 g brašna
- 800 ml sojinog mlijeka
- ½ kašičice muskatnog oraščića
- 450 g posnog biljnog sira
- 240 g posnog biljnog parmezana
- so i mljeveni crni biber po ukusu
Recept za posne lazanje sa pečurkama:
Za ove lazanje prodinstajte pečurke sa malo vode, bijelim lukom i origanom. Začinite solju i biberom. Na niskoj vatri sve dinstajte dok pečurke ne počnu da rumene i puštaju sok. Umiješajte praziluk i dinstajte još par minuta. Posolite i dodajte još bibera, po potrebi. Ostavite na stranu.
Napravite posni bešamel sos tako što ćete u tiganju da prodinstate sa malo vode bijeli i crveni luk. Dodajte so i biber i dinstajte luk na srednjoj vatri dok ne postane mekan i providan. Dodajte brašno u tiganj, dobro promiješajte i nastavite da pržite. Sipajte sojino mlijeko i dobro promiješajte.
Dodajte muskatni orah u mlijeko. Pustite da sos proključa na srednjoj vatri. Nastavite sa kuvanjem i isključite šporet kada je sos dovoljno gust da prekrije poleđinu kašike. Po potrebi začinite sa još soli i bibera i isključite vatru.
Zagrijte rernu na 180 stepeni C. Stavite jednu četvrtinu bešamel sosa u vatrostalnu posudu za lazanje, ravnomjerno ga rasporedite. Položite pet komada tjestenine preko bešamela. Sipajte četvrtinu bešamel sosa preko tjestenine, a zatim trećinu mješavine pečuraka. Preko pečuraka pospite po trećinu biljnog parmezana i biljnog sira. Ponovite postupak dok ne istrošite sav materijal.
Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite 45 minuta. Skinite foliju i nastavite da pečete još 15 minuta. Ostavite lazanje da odstoje 10 minuta prije rezanja. Uživajte.
BONUS VIDEO
StvarUkusa