Kuhinja

Recept za irski hljeb sa suvim grožđem

Autor Vesna Kerkez

Irski hljeb sa suvim grožđem je jednostavan i brzo se priprema, a može da se jede uz različita jela.

Recept za irski hljeb sa suvim grožđem Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg višenamjenskog brašna
  • 60 g šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 300 g suvog grožđa
  • 60 g hladnog putera, isječenog na komadiće
  • 400 g mlaćenice
  • 1 jaje
  • ulje
Zašto je korisno jesti suvo grožđe?

Suvo grožđe obiluje prirodnim šećerima i dobra je zamjena za slatkiše. Bogato je vlaknima, ali i antioksidansima, mikronutrijentima, mineralima i vitaminima.

Recept za irski hljeb sa suvim grožđem:

Za ovaj hleb zagrijejte rernu na 190 stepeni C. Premažite okrugli pleh uljem. Stavite brašno, šećer, sodu bikarbonu i so u posudu. Promiješajte da se sjedine. Dodajte puter u činiju i izgnječite ga viljuškom u mješavinu brašna, dok se ne formiraju krupne mrvice.

Umiješajte suvo grožđe u mješavinu brašna. Dodajte mlaćenicu i jaje u mješavinu brašna i miješajte dok se ne formira čvrsto tijesto. Stavite tijesto na pobrašnjenu ravnu površinu. Premažite ruke brašnom i od testa oblikujte kuglu. Testo će biti ljepljivo.

Prebacite kuglu testa u pripremljenu tepsiju. Oštrim nožem isijecite po površini vekne oblik slova x. Pecite 45-50 minuta ili dok ne porumeni i čačkalica ne bude čista. Ohladite na rešetki najmanje 10 minuta, a zatim isjecite i servirajte. 

BONUS VIDEO:

(MONDO/StvarUkusa)

Tagovi