Slatke kiflice punjene švapskim sirom savršene su za užinu, za desert i možete bilo kada da ih napravite.

Sastojci:
- 430 g brašna
- 200 ml mlijeka
- 1 jaje
- 80 g šećera
- 8 g soli
- 10 g vanilinog šećera
- 10 g svježeg kvasca
- 40 g putera
Za fil:
- 280 g švapskog sira
- 2 kašike šećera
- 10 g vanilinog šećera
- 1 kašičica skroba
- 20 g putera
Recept za slatke kifle:
Kako biste napravili kiflice u mlijeku rastvorite šećer, so i vanilin šećer. Zatim dodajte kvasac i promiješajte. Nakon toga dodajte jaje i ponovo promiješajte. Postepeno dodajte brašno i umijesite meko tijesto. Kada se tijesto sjedini, dodajte puter i mijesite dok ne postane glatko. Prebacite ga u čistu posudu podmazanu uljem. Pokrijte folijom i ostavite da se diže 1,5-2 sata.
Za fil pomiješajte sve sastojke. Dignuto tijesto podijelite na 6 dijelova. Svaki dio urolajte u kuglu. Pokrijte providnom folijom i ostavite 15 minuta. Zatim uzmite jednu loptu, razvaljajte je u krug prečnika oko 22-23 cm. Podijelite krug na pola i napravite rezove, tačnije usjeke. Stavite 1,5 kašičice fila u svaki dio tijesta koji ste isjekli. Umotajte u obliku fišeka.
Kada sve napunite i uvijete, prekrijte folijom i ostavite da se dižu 30 minuta. Prije pečenja kiflice premažite umućenim jajetom. Pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta. Pustite da se ohlade i uživajte.
BONUS VIDEO
StvarUkusa