Kuhinja

Najbolji recept za domaći kikiriki puter

Autor Lena Sudar

Kikiriki puter je idealan namaz tokom dana posta, vrlo se jednostavno pravi i odličan je za užinu ili za kolače.

Najbolji recept za domaći kikiriki puter
Izvor: prt scr / yt / Готовим с Оксаной Пашко

Sastojci:

  • 500 g kikirikija
  • 5 kašika ulja
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 2 kašičice meda
  • prstohvat soli
Zašto je korisno da jedete kikiriki?

Kikiriki je vrlo kaloričan i bogat je vlaknima koja su korisna za probavu i varenje. Pored toga sadrži vitamin E, niacin, folat, bakar, vitamin B6 i magnezijum.

Recept za najbolji kikiriki puter:

Kako biste napravili kikiriki puter prvo ispecite kikiriki. Tepsiju sa kikirikijem stavim u hladnu rernu i upalite je na 170ºC. Pecite 20-25 minuta, povremeno mješajući. Nakon toga ga ohladite i potom izmeljite. Kada kikiriki počne da se grudva, dodajte šećer u prahu, med, so i ulje.

Sve ponovo sameljite dok ne dobijete homogenu masu nalik na pastu. Prebacite gotov puter od kikirikija u čistu teglu i zatvorite poklopac. Pasta se može čuvati na sobnoj temperaturi nedjelju dana. Uživajte! 

(Stvar ukusa/MONDO)