Pasta salata sa domaćim majonezom bez jaja se brzo priprema, a odlična je kao obrok ili prilog uz roštilj.

Sastojci:
- 250 g tjestenine
- 10 kornišona
- 250 ml ulja
- 125 ml mlijeka
- 1,5 kašičica soli
- pola kašičice bibera
- 1 kašika senfa (srednje ljut)
- 1 kašičica slatke mljevene paprike
- Sok od pola limuna
- 200 g graška
- 1 konzerva kukuruz šećerca
- 100 ml vode od krastavca
- Svježe bilje po izboru (kao što su peršun, mirođija ili vlašac)
Priprema:
Ova pasta salata sa domaćim majonezom savršen je izbor kada želite da pripremite brzo, a istovremeno bogato i ukusno jelo. Sa svježim povrćem i kremastim domaćim majonezom, idealna je za lagane obroke, kao osvežavajući ručak ili prilog uz roštilj. Uz nekoliko jednostavnih sastojaka i trikova, poput dodavanja vode od krastavca za posebnu svježinu, ova salata će postati pravi hit na vašem stolu!
Skuvajte pastu al dente prema upustvu sa pakovanja.Nakon kuvanja, obavezno je isperite hladnom vodom kako bi ostala al dente i manje lepljiva.
U blenderu ili pomoću miksera pomiješajte 250 ml ulja, 125 ml mlijeka, 1,5 kašičicu soli, biber, 1 kašiku senfa, 1 kašičicu paprike i sok od limuna. Miješajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.
U velikoj posudi, pomiješajte skuvanu tjesteninu, isjeckane kornišone, grašak, kukuruz i po želji, sveže bilje poput peršuna, mirođije ili vlasća.
Opciono: Ako želite, možete dodati i 100 ml vode od krastavaca za dodatnu svežinu.
Prelijte salatu sa pripremljenim domaćom majonezom i dobro promiješajte.
(MONDO/Stvar ukusa)