Goveđe rolnice su jelo koje spaja sočno meso, aromatičan nadjev i bogat sos. Iako jednostavne za pripremu, ove rolnice odišu toplinom domaće kuhinje.

Sastojci:
- 8 komada goveđih šnicli, tanko izlupanih
- 8 kašičica senfa
- 1 crveni luk (sitno sjeckan)
- 2 kašičice dimljene paprike
- 8 kriški slanine
- 4 kašike maslinovog ulja
- 3 šolje goveđeg bujona
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 čen bijelog luka (sitno isjeckan)
- 2 kašike kukuruznog skroba
- ¼ šolje pavlake
- Kiseli krastavci (isječeni po dužini)
- So, biber, svjež peršun
Priprema:
Ove sočne goveđe rolnice od tanko izlupanog mesa pune se slaninom, lukom i kiselim krastavcima, a zatim se lagano kuvaju u aromatičnom sosu od goveđeg bujona. Jelo je idealno za svečane prilike, ali i kao bogat ručak. Uz senf i pavlaku, ove rolnice dobijaju još bogatiji i kremastiji ukus.
Za dodatni šmek, u sos možete dodati malo crnog vina tokom kuvanja.
Ako želite intenzivniji ukus, umesto slanine koristite dimljenu pančetu.
Rolnice se mogu pripremiti unapred i podgrejati, a što duže stoje, ukus je bogatiji.
Ovo jelo je savršeno za porodične ručkove i posebne prilike.
Goveđe šnicle staviti između dva lista prozirne folije i izlupati ih čekićem za meso dok ne postanu tanke. Ivice poravnati kako bi rolnice bile ujednačene. Svaki komad mesa posoliti, pobiberiti i premazati kašičicom senfa. Preko toga posuti sitno sjeckan crni luk, dodati po krišku kiselog krastavca, posuti dimljenom paprikom i pokriti parčetom slanine. Urolati meso, uvlačeći bočne strane unutra, i učvrstiti čačkalicama ili kuhinjskim koncem.
U tiganju zagrijati maslinovo ulje, pa pržiti rolnice sa svih strana dok ne porumene. Dodati paradajz pire i bijeli luk, pa kratko propržiti. Naliti goveđi bujon i pustiti da provri. Smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko 50 minuta, dok meso ne omekša.
Izvaditi rolnice iz tiganja. U činiji pomiješati kukuruzni skrob sa malo vode i dodati u sos. Kuvati dok se sos ne zgusne, uz stalno miješanje (oko 3-4 minuta). Dodati pavlaku u sos, promiješati i začiniti po ukusu. Vratiti rolnice u sos i kuvati još par minuta da se sve sjedini.
Goveđe rolnice servirati tople, prelivene bogatim sosom, uz pire krompir, kuvani pirinač ili tjesteninu. Posuti svježim peršunom za dodatnu aromu.
(MONDO/Stvar ukusa)