Kuhinja

Krompir salata sa domaćim pesto sosom koja najbolje ide uz ribu

Izvor mondo.ba

Ova osvježavajuća krompir salata sa domaćim pesto sosom savršen je prilog koji dodaje bogatstvo ukusa i idealno se kombinuje sa pečenom ili grilovanom ribom.

Krompir salata sa domaćim pesto sosom servirana u činiji
Izvor: Printscreen/Youtube/Rezepte schnell & einfach

Sastojci:

  • 650 g kuvanog krompira
  • 2 veze rotkvica

Za pesto:

  • pola veze svježeg peršuna
  • pola veze svježeg bosiljka
  • listovi rotkica
  • 50 g indijskog oraha 
  • 2 čena bijelog luka
  • 50 g rendanog biljnog sira
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika limunovog soka
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Ova jednostavna i osvježavajuća krompir salata sa domaćim pesto sosom savršen je prilog uz ribu. Bogata i aromatična, salata je dovoljno lagana, ali i zasitna, a pesto dodaje dubinu ukusa koja se savršeno kombinuje sa blagim ukusom ribe.

Savjet:

Ako želite da salata bude još bogatija, možete dodati malo pečenih oraha ili badema za dodatnu teksturu i dubinu ukusa. Takođe, pesto sos možete pripremiti unapred i čuvati u frižideru nekoliko dana – tako će svi ukusi još bolje da se upiju.

Kuvani krompir isijecite na kolutove ili kocke, zavisno od želje. Rotkvice očistite i isijecite na tanke kolutove, zajedno sa listovima rotkvice.

U blenderu pomiješajte peršun, bosiljak, listove rotkvice, indijski orah, bijeli luk, rendani sir, maslinovo ulje, senf i limunov sok. Blendajte dok ne dobijete glatku pastu. Dodajte so i biber po ukusu.

U velikoj činiji pomiješajte kuvani krompir i rotkvice, pa prelijte pripremljenim pesto sosom. Pažljivo promiješajte da se svi sastojci dobro oblože pesto sosom. Poslužite ovu salatu hladnu ili na sobnoj temperaturi, kao savršen prilog uz ribu ili drugi lagani obrok.

(Stvar ukusaIMONDO)