Posna carska pita je uvijek dobar prijedlog za doručak ili večeru.

Sastojci:
- 80 g rendanog biljnog sira
- 1 crvena paprika sjeckana
- 3-4 sjeckana kisela krastavčića
- 1 čaša brašna
- 3 kašike sojinog brašna + 4 kašičice vode za vezivanje tijesta
- 1 čaša biljnog mlijeka
- 1 čaša kisele
- pola čaše ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica origana
- so po ukusu
Priprema:
Posna carska pita je savršen obrok za sve koji poste, ali ne žele da odustanu od bogatog i ukusnog jela. Ova pita je sočna, aromatična i veoma jednostavna za pripremu, a idealna je za sve prilike – od svakodnevnog ručka do proslava.
U jednu posudu, stavite sojino brašno i dodajte 4 kašičice vode. Ostavite da se sve upije i dobije teksturu koja podsjeća na jaja. Zatim dodajte biljno mlijeko, ulje i sve dobro promiješajte. Dodajte sir, papriku i kisele krastavčiće i sve promiješajte. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo, origanom i soli, a zatim ovu mješavinu dodajte u prethodnu smjesu i sve dobro promiješajte.:
Pleh obložite pek papirom i sipajte smjesu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 30-35 minuta, ili dok pita ne postane zlatno smeđa i hrskava.
(MONDO)