Kuhinja

Keto lepinjice iz rerne - zdrava zamjena za klasičan hljeb

Autor Vesna Kerkez

Keto lepinjice iz rerne su jednostavne za pripremu, bogate zdravim mastima i savršena su alternativa klasičnom hljebu.

Keto lepinjice tek izašle iz rerne
Izvor: Printscreen/Youtube/Kochen Familie Cool

Sastojci:

  • 1 manji avokado
  • 1 jaje
  • 40 g sjemenki bundeve
  • Malo soli
  • Malo susama
  • ulje za podmazivanje

Priprema:

Ako tražite zdravu zamjenu za klasični hleb, ove keto lepinjice iz rerne su savršen izbor. Priprema je jednostavna – od samo nekoliko sastojaka dobijate hranljive i ukusne lepinjice koje možete koristiti za sendviče, kao prilog ili čak samostalno uz omiljeni namaz. Avokado im daje kremastu teksturu, sjemenke bundeve dodaju hrskavost i nutrijente, dok susam upotpunjuje bogat ukus. Osim što su odlične za keto ishranu, lake su za varenje i pune zdravih masti koje daju dugotrajan osjećaj sitosti.

U činiji izgnječite avokado dok ne postane glatka pasta. Dodajte jaje, sjemenke bundeve i malo soli, pa sve dobro promiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.  Na pleh obložen papirom za pečenje namažite malo biljnog ulja. Kašikom oblikujte male lepinjice i pospite ih susamom.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 15-18 minuta, dok ne postanu blago zlataste i čvrste na dodir. Ostavite da se prohlade nekoliko minuta prie serviranja.

(MONDO/Stvar ukusa)

Tagovi