Kuhinja

Gusta proljećna čorba sa raznim povrćem

Gusta proljećna čorba sa raznim povrćem okrepljuje i prepuna je vitamina.

Gusta prolećna čorba sa raznim povrćem
Izvor: prt scr / yt/ The Stay At Home Chef

Sastojci:

  • 2 kašike putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 80 g luka isječenog na kockice
  • 50 g narezanog celera
  • 130 g sjeckane šargarepe
  • 1 kašika sitno nasjeckanog bijelog luka
  • 100 g sjeckane boranije
  • 100 g narezanih pečuraka
  • 90 g cvjetova brokolija
  • 165 g zamrznutih zrna kukuruza
  • 1 kašičica sušene majčine dušice
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 3 kašike višenamjenskog brašna
  • 1 l punomasnog mlijeka
  • 480 ml povrtnog bujona
  • ½ kašičice soli ili po ukusu
  • ½ kašičice crnog bibera
Zašto je korisno da jedete boraniju?

Boranija je značajan izvor vitamina i minerala, a najznačajniji su folat, vitamin C i vitamin A.

Recept za gustu proljećnu čorbu:

Kako biste napravili gustu čorbu, prvo zagrijte 2 kašike putera i 1 kašiku maslinovog ulja u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte 80 g luka isječenog na kockice, celer isječen na kolutove i sjeckanu šargarepu. Kuvajte 3-4 minuta dok luk ne omekša, povremeno miješajući.

Umiješajte 1 kašiku sjeckanog bijelog luka, boraniju, pečurake, cvjetove brokolija i smrznuta zrna kukuruza. Kuvajte 2-3 minuta. Pomiješajte 1 kašičicu sušene majčine dušice, 1 kašičicu sušenog origana i 3 kašike brašna, neprestano miješajući 1-2 minuta.

Polako sipajte mlijeko i povrtni bujon, neprestano miješajući. Pustite da lagano provri, a zatim smanjite vatru. Probajte i začinite, pa ostavite da krčka 6-7 minuta, povremeno miješajući, dok se ne zgusne. 

(StvarUkusa/Mondo)