Kuhinja

Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom

Ovi uštipci mirišu na more, a prave se lako i bez velike muke.

Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Izvor: Printscreen/Youtube/Ricette Perfette

Sastojci:

  • 20 čeri paradajza
  • 1 crveni luk
  • 1 mladi luk
  • 200 g feta sira
  • 10 - 12 listova svježeg bosiljka
  • 1 jaje
  • 100 g pšeničnog brašna
  • Biber, majčina dušica, origano (po ukusu)
  • Maslinovo ulje (za prženje)

Priprema:

Savjet:

Ako je smjesa previše mekana, dodajte još malo brašna. A ako volite hrskavije ivice, koristite tiganj sa tanjim slojem ulja i pržite na srednjoj vatri.

Ovi slani uštipci se brzo prave, divno mirišu i mogu se poslužiti i topli i hladni – uz jogurt, humus ili samo kap maslinovog ulja.

Čeri paradajze isjecite na četvrtine, crveni i mladi luk sitno nasjeckajte. Fetu izgnječite viljuškom, a bosiljak sitno isjeckajte.

U većoj činiji pomiješajte paradajz, luk, fetu, bosiljak i začine. Dodajte jaje i brašno, pa promiješajte da se svi sastojci povežu u gustu smjesu pogodnu za oblikovanje kašikom. U tiganju zagrijte malo maslinovog ulja. Kašikom vadite smjesu i pržite uštipke s obje strane dok ne dobiju zlatnu koricu.

Ocijedite ih na ubrusu i poslužite tople ili sobne temperature.

(Stvar ukusa/Mondo)