• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolač od lisnatog tijesta i krema od jagoda

Kolač od lisnatog tijesta i krema od jagoda je istovremeno vazdušast, kremast i hrskav, svi će poludjeti za njim.

 Kolač od lisnatog tijesta i krema od jagoda Izvor: prt scr / yt/ Süße Blog

Sastojci:

  • 800 g lisnatog tijesta
  • 3 jajeta
  • 10 g vanilinog šećera
  • 120 g šećera
  • 35 g kukuruznog skroba
  • 400 g jagoda
  • 300 ml mlijeka
  • 50 g puter
  • 200 ml slatke pavlake
  • 50 g šećera u prahu
Zašto je korisno da jedete jagode?

Jagode su prava riznica vitamina C, a sadrže i mangan, kalijum, folate i druge minerale i vitamine. Antocijan koji im daje boju je blagotvoran za srce. Imaju antioksidativna i antibaktrerijska svojstva.

Recept za kolač od lisnatog tijesta i krema od jagoda:

Kako biste napravili ovaj kolač, prvo razbijte u činiji dva jajeta. Dodajte 10 g vanilinog šećera i običan šećer, pa promiješajte žicom. Zatim dodajte skrob i promijješajte. Izblendirajte 200 g jagoda pa ih ubacite u prethodnu smjesu. Dobro promiješajte. U sve sipajte mlijeko, pa kuvajte na srednjoj vatri do ključanja. Nakon ključanja nastavite da kuvate još 1 minut.

U smjesu dodajte puter i promiješajte dok se ne otopi pa sve prebacite u činiju. Prekrijte najlonskom folijom i stavite na stranu. Zatim razvijte lisnato tijesto i isjecite ga na trake širine 4 cm. Uvijajte po dvije trake, pa ih stavite na centar pleha obloženog papirom za pečenje u krug. Oko njih obavijte druge dve savijene trake i tako nastavite dok ne iskoristite sve tijesto. Razbijte jedno jaje i podijelite na žumanjce i bjelance. Žumanjce umutite pa premažite tijesto. Pecite na 180 stepeni pola sata. Poslije toga ostavite da se ohladi.

Promiješajte krem od jagoda i prebacite u poslastičarskuvreću. Premažite preko lisnatog tijesta. Zatim isjecite 200 g svježih jagoda. Umutite šlag od slatke pavlake i prebacite ga u poslastičarsku vreću. Lisnato tijesto premažite kremom od jagoda pa preko toga šlagom i ukrasite svježim jagodama. Uživajte. 

(StvarUkusa/Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop