• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pržena piletina i tikvice za lagani ručak

Izvor mondo.ba

Pržena piletina i tikvice su idealne ako ne želite obilan i težak obrok, a brzo i lako se prave.

 Recept za piletinu i tikvice Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 450 g pilećeg filea, tanko isječenog na komadiće veličine zalogaja
  • 4 kašike soja sosa
  • 2 kašičice jabukovog sirćeta, podijeljene
  • 2 kašičice šećera, podijeljene
  • 1 kašika sitno nasjeckanog svežeg đumbira
  • 3 čena sitno nasjeckanog bijelog luka
  • 2 kašike vode
  • 1 kašičica kukuruznog skroba
  • ¼ kašičice tucane paprike
  • 2 srednje tikvice
  • 1 veliki ljubičasti luk
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • sjeckani mladi luk za ukrašavanje
Zašto je korisno da jedete tikvice?

Tikvice imaju nevjerovatno nisku kalorijsku vrijednost i mogu da se konzumiraju neograničeno. Sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Pune su vitamina A, C, K, kalijuma, mangana i magnezijuma.

Recept za prženu piletinu i tikvice:

Kako biste pripremili piletinu, prvo u velikoj posudi pomješajte piletinu, 1 kašiku soja sosa, 1 kašičicu jabukovog sirćeta i 1 kašičicu šećera. Ostavite sa strane dok pripremate preostale sastojke. U maloj posudi pomješajte preostale 3 kašike soja sosa, preostalu kašičicu jabukovog sirćeta, preostalu kašičicu šećera, đumbir, bijeli luk, vodu, kukuruzni skrob i tucanu papriku. Ostavite sa strane.

Odsecite vrhove tikvica. Presjecite ih po dužini na pola, a zatim stavite ravne, presječene strane na kuhinjsku površinu. Isecite poprečno na polumjesece debljine oko 6 mm. Tanko isjeckajte crni luk. U širokom tiganju zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja na jakoj vatri. Kada se ulje zagrije, dodajte piletinu i tečnost u kojoj ste je marinirali. Pržite dok piletina ne porumeni spolja, oko 3 do 4 minuta. Izvadite na tanjir.

Zagrijte preostalu kašiku ulja. Dodajte crni luk. Pržite dok ne omekša i ne počne da rumeni, 4 do 5 minuta.

Još jednom promješajte sos, pa ga dodajte u tiganj. Ostavite da se krčka 30 sekundi, pa dodajte isječene tikvice. Kuvajte samo dok tikvice ne počnu da omekšavaju, još oko 3 minuta. Sklonite sa vatre, pa dodajte piletinu koju ste stavili na stranu. Servirajte toplo, posuto mladim lukom, po želji. Uživajte! 

(Stvar ukusa/MONDO)

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop