Kuhinja

Gurmanski sendvič u hrskavoj ćabati

Gurmanski sendvič u hrskavoj ćabati spoj je sočnog bifteka, topljenog sira i bogatog namaza koji svaki zalogaj pretvara u pravo zadovoljstvo.

Gurmanski sendvič u hrskavoj ćabati
Izvor: Printscreen/Youtube/Wild Soul. Cooking

Sastojci:

Za sendvič:

  • 2 ćabate
  • 300 g bifteka
  • 70 g sira po izboru
  • So, biber
  • Grančica ruzmarina
  • 2 čena bijelog luka
  • Maslinovo ulje

Za namaz:

  • 3 kašike majoneza
  • 1 kašičica senfa
  • 2 kašičice rendanog parmezana (po želji)

Za karamelizovani luk:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika putera
  • 1 kašičica šećera

Dodatno:

  • 2 kisela krastavca (isječena na tanke kolutiće)

Priprema:

Ovaj sendvič od hrskave ćabate, sočnog bifteka, topljenog sira i bogatog namaza pravi je raj za nepce – savršen za vikend uživanje ili da impresionirate goste nečim posebnim.

Savjet:

Ostavite biftek da se odmori prije sečenja – tako ostaje sočan i ne iscuri sav sok u hljeb.

Na srednjoj vatri rastopite puter, dodajte tanko sječen luk i prstohvat soli. Pržite polako 10-15 minuta uz povremeno miješanje. Dodajte kašičicu šećera i nastavite da pržite dok luk ne postane mekan i zlatno-smeđ.

Biftek posolite i pobiberite. U tiganj sipajte malo maslinovog ulja, dodajte grančicu ruzmarina i blago zgnječene čenove bijelog luka. Pecite biftek po 2-3 minuta sa svake strane (ili po želji). Ostavite ga da odmori 5 minuta, pa ga isjecite na tanke trake.

Pomiješajte majonez, senf i rendani parmezan. Dobro izmješajte.

Ćabatu presjecite po dužini, premažite namazom obe polovine. Na donju polovinu stavite red sira, tople trake bifteka, karamelizovani luk, kolutiće kiselih krastavaca i po želji još malo sira. Poklopite i blago pritisnite. Po želji, sendvič možete kratko zapeći u grill tiganju ili rerni dok se sir ne otopi.

(Stvar ukusa/Mondo)