Kuhinja

Kolač sa jagodama i keksom bez šećera

Napravite lagan i osvježavajući kolač sa jagodama i keksom, bez trunke šećera, idealan za tople dane.

Kolač sa jagodama i keksom bez šećera
Izvor: Printscreen/Youtube/ Fantastische Rezepte

Sastojci:

Za podlogu:

  • 300 g keksa (po mogućstvu bez šećera)
  • 100 ml kokosovog ulja
  • 100–130 ml mlijeka (dodavati po potrebi)

Za fil:

  • 350 g svježeg sira
  • 200 g jogurta
  • 1 kašika stevije (ili po ukusu)
  • Malo vanile
  • Kora jednog limuna
  • 15 g instant želatina
  • 50 ml mlake vode

Za dekoraciju:

  • 350 g jagoda

Priprema:

Napravite lagan voćni kolač bez trunke šećera, savršen za ljeto, dijetu ili kad želite desert bez griže savijesti. Svježi sir, jogurt i mirisne jagode stvaraju osvježavajuću, kremastu kombinaciju koja osvaja na prvi zalogaj.

Savjet:

Ako želite dodatni voćni efekat, napravite preliv od izgnječenih jagoda sa malo stevije i prelijte preko kolača prije služenja.

Sameljite keksiće u blenderu ili ih usitnite oklagijom. Dodajte kokosovo ulje i postepeno mlijeko – mijesite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Utisnite podlogu u kalup obložen papirom za pečenje i stavite u frižider da se stegne. 

U činiji sjedinite svježi sir, jogurt, steviju, vanilu i koru limuna. U drugoj činiji pomiješajte želatin s mlakom vodom, ostavite da nabubri 5 minuta, pa lagano zagrijte dok se ne rastvori (ne smije da provri).

Umutite želatin u sirnu smjesu. Izlijte fil preko ohlađene podloge i ravnomjerno rasporedite. Jagode isjecite na polovine ili četvrtine i poređajte po vrhu. Možete prije izlivanja fila dodati i jagode po obodu kalupa preko keksa za još ljepši izgled i presjek.

Stavite kolač u frižider da se stegne najmanje 4 sata, idealno preko noći.

(Stvar ukusa/Mondo)