Kuhinja

Ćevapi bez mesa, a ukusni kao pravi

Autor Vesna Kerkez

Ovi ćevapi bez mesa su toliko sočni i aromatični da niko neće ni posumnjati da su potpuno biljni.

Ćevapi bez mesa
Izvor: Printscreen/Youtube/GÜLSÜMÜN SARAYI TV

Sastojci:

  • 2 šolje zelenog sočiva
  • 1 litar vode
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 čena bijelog luka
  • 1 jaje
  • 1 šolja prezli
  • 1 kašika brašna
  • So, crni biber, crvena paprika, majčina dušica, kari, kumin – po ukusu
  • Malo ulja za prženje

Priprema:

Ako mislite da ćevapi bez mesa ne mogu da budu sočni i puni ukusa – razmislite ponovo. Ova varijanta sa sočivom, lukom i začinima ima sve ono što volimo kod pravih ćevapa: miris, teksturu i prepoznatljiv ukus zbog kog se traži još. 

Savjet:

Smesa treba da bude čvrsta, ali ne previše suva – po potrebi dodajte još prezli ili malo vode da je lijepo oblikujete.

Skuvajte sočivo u litru vode dok potpuno ne omekša (oko 20–25 minuta). Ocijedite višak vode ako je ostalo. U tiganju propržite sitno sjeckan luk i bijeli luk na malo ulja, dok ne postanu staklasti. Pomiješajte kuvano sočivo, prženi luk, jaje, prezlu, skrob i začine. Sve dobro izgnječite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Oblikujte ćevape rukama i ređajte na tanjir.

Pržite ih na malo ulja u tiganju, sa svih strana, dok ne porumene.

Bonus video

(MONDO/Stvar ukusa