Kuhinja

Najbolji recept za mekike sa kefirom

Autor Aleksandra Ljubičić

Mekike sa kefirom su mekane, vazdušaste i jednostavne za pripremu — savršen izbor za početak dana.

Recept za mekike sa kefirom
Izvor: Printscreen/Youtube/PAZANDA ZAMIRA

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 šolja kefira
  • 2 – 2,5 šolje brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Priprema:

Mekike su omiljeni domaći specijalitet koji nas uvijek podsjeća na detinjstvo i porodična okupljanja. Mekane, vazdušaste i blago hrskave, mekike su savršene za doručak, užinu ili večeru. Ovaj recept trouglaste mekike je jednostavan za pripremu i ne zahteva mnogo sastojaka. Kefir u tijestu daje posebnu sočnost i laganu kiselkastu notu, koja ih čini još ukusnijim. 

Savjet:

Pržite mekike na srednje jakoj temperaturi, da se dobro ispeku iznutra, a da spolja ne izgore. Ako je ulje previše vruće, mekike će se brzo zapeći spolja, a ostati sirove iznutra. Takođe, nemojte ih pritiskati varjačom dok se prže, da bi ostale vazdušaste i mekane.

Umutite jaje sa solju i šećerom. Dodajte kefir i promiješajte. Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte suve sastojke u tečne i zamijesite meko, glatko tijesto. Razvucite tijesto na pobrašnjenoj površini u pravougaonik, debljine oko 0,5 cm. Isijecite tijesto na trouglove. Pržite mekike u dubokom, zagrijanom ulju dok ne porumene sa obje strane (oko 2-3 minuta po strani). Vadite na papirni ubrus da upiju višak masnoće. Poslužite tople, same ili sa omiljenim namazom.

Bonus video