Pastirska pita na grčki način je raskošnog ukusa i prepuna povrća.

Sastojci:
- maslinovo ulje
- 2 čena bijelog luka, vrlo sitno isjeckana
- 450 g mljevenog mesa
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica mljevenog crnog bibera
- 1 kašičica slatke paprike
- 2 kašičice mljevenog cimeta
- 1/2 kašičice mljevenog karanfilića
- 2 kašike paradajz paste
- 425 g paradajz pirea
- 240 ml crvenog vina
- 180 ml vode
- 1 štapić cimeta
- 6 cijelih karanfilića
- 2 kašičice šećera
Za prženi patlidžan:
- 60 ml maslinovog ulja
- 2 mala patlidžana, isječena na kriške od 2,5 cm
- 2 kašičice sjeckanih svežih listova ruzmarina
- so
Za pire krompir:
- 6-7 srednjih krompira, oljuštenih i isječenih na osmine
- so
- 2 čena bijelog luka, sitno nasjeckana
- 80 ml maslinovog ulja
- 240 ml punomasnog mlijeka
- 60 g rendanog parmezana
Za posipanje:
- 178 g rendanog parmezana, podijeljeno
- 120 g izmrvljenog feta sira
Recept za pastirsku pitu na grčki način:
Kako biste napravili ovu pitu, prvo pripremite sos za meso. Propržite ga, pa premažite veliki tiganj maslinovim uljem i zagrejte na srednjoj vatri. Dodajte bijeli luk i mješajte dok ne zacvrči, oko 1 minut. Dodajte meso i drvenom kašikom ga razdvojite da porumeni. Pržite meso dok sok ne ispari i ulje ne izađe na površinu, oko 10 minuta. Začinite meso. Dodajte so, biber, papriku, mljeveni cimet i mljeveni karanfilić. Pržite 1 minut, zatim dodajte paradajz pastu i pržite još 3 minuta.
Pustite da krčka. Dodajte paradajzpire, vino, vodu, štapić cimeta, cijele karanfiliće, lovorov list i šećer. Poklopite i krčkajte na laganoj vatri 35–40 minuta, vodeći računa da sok uglavnom ispari. Ako ima previše tečnosti, nastavite da kuvate dok ne ispari. Ostavite sos sa strane da se ohladi.
Zagrijte ulje. Premažite tiganj sa tankim slojem maslinovog ulja (oko 2 kašike) i zagrijte na srednjoj vatri. Kada se ulje zagreje, dodajte patlidžan, pospite ruzmarinom i začinite sa prstohvatom soli. Prelijte patlidžane sa još nekoliko kašika maslinovog ulja. Pržite nekoliko minuta sa obje strane dok patlidžani ne omekšaju i ne porumene. Dodajte još ulja ako počnu da se suše. Ocijedite ih. Prebacite pržene komade patlidžana na papirne ubruse i ostavite sa strane.
Stavite krompir u veliku šerpu i prelijte hladnom vodom. Začinite obilno solju i prokuvajte, zatim smanjite vatru da se krompir krčka dok ne omekša kada se probode viljuškom, oko 35 minuta. Pazite da ga ne prekuvate, jer će postati kašast. Izgnječite krompir. Ocijedite i dodajte krompir u veliku posudu za mešanje. Dodajte bijeli luk i gnječite krompir dok je krompir još vruć.
Začinite krompir. Dodajte maslinovo ulje i polovinu mlijeka. Nastavite sa gnječenjem dok se dobro ne sjedini, a zatim postepeno dodajte još mlijeka dok pire krompir ne dostigne kremastu konzistenciju bez grudvica. Obavezno dodajte mlijeko polako kako biste kontrolisali teksturu i prilagodili po potrebi. Umiješajte polovinu parmezana, probajte i po potrebi prilagodite začine. Poklopite i ostavite sa strane.
Zagrejte rernu na 220°C. Izvadite štapić cimeta i lovorov list iz sosa od mesa. U posudi za pečenje dimenzija 23x28 cm, rasporedite polovinu sosa da prekrije dno posude. Zatim rasporedite polovinu patlidžana preko mesa i pospite sa 2 kašike parmezana. Ponovite ovaj postupak sa preostalim sosom od mesa, patlidžanom i 2 kašike parmezana. Rasporedite pire krompir preko. Na kraju, izmrvite feta sir i pospite preostali rendani parmezan.
Pecite u vrućoj rerni 30 minuta ili dok vrh ne porumeni. Stavite pitu na gornju rešetku da bi dobila zlatnu boju, oko 10 minuta. Pažljivo pratite da ne zagori! Uživajte.
(Stvar ukusa/MONDO)