Kuhinja

Brzo se prave: Slatko-kisele goveđe ćuftice

Autor Lena Sudar

Slatko-kisele goveđe ćuftice se brzo prave, kao prilog napravite pirinač, pire krompir ili tjesteninu.

Slatko-kisele goveđe ćuftice
Izvor: prt scr / yt / allrecipes.com

Sastojci:

  • 450 g mljevenog goveđeg mesa
  • 240 g prezli
  • 1 glavica crnog luka, isjeckana
  • 1 jaje
  • so i biber po ukusu
  • Za slatko-kiseli sos:
  • 240 g smeđeg šećera
  • 240 ml vode
  • 120 g kečapa
  • 120 ml jabukovog sirćeta
  • 2 kašike soja sosa
  • 2 kašike kukuruznog skroba
Serviranje i podgrevanje:

Ćufte je najbolje odmah servirati. Dodajte malo svježeg peršuna preko svake porcije. Ako treba da podgrijete ostatke ubacite ćufte i pirinač u tiganj sa malo pilećeg bujona. Zagrijte na srednjoj vatri, dodajući čorbu.

Recept za slatkokisele goveđe ćuftice:

Kako biste napravili ćufte, prvo pomiješajte govedinu, prezle, luk, jaje, so i biber u velikoj posudi dok se dobro ne sjedine. Oblikujte smjesu u kuglice prečnika 4 cm. Pržite ćufte u velikom tiganju na srednjoj vatri dok ravnomerno ne porumene.

Zatim napravite sos tako što ćete da pomešate smeđi šećer, vodu, kečap, sirće, soja sos i kukuruzni skrob u srednjoj posudi dok ne postane glatko.

Prelijte sos preko ćufti. Smanjite vatru na nisku temperaturu i krčkajte dok se sos ne zgusne, 3 do 5 minuta. Servirajte toplo i uživajte. 

BONUS VIDEO

StvarUkusa