• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savršeni mafini sa višnjama i kiselom pavlakom

Autor Lena Sudar

Mafini sa višnjama i kiselom pavlakom su gotovi za manje od sat vremena, idealni za izlete i deserte.

 Recept za mafine sa višnjama i kiselom pavlakom Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 375 g brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • ¼ kašičice sode bikarbone
  • ½ kašičice soli
  • 113 g putera, otopljenog i blago ohlađenog
  • 200 g šećera
  • 2 velika jaja, sobne temperature
  • 240 ml mlijeka, sobne temperature
  • 60 g kisele pavlake, sobne temperature
  • ½ kašičice vanilinog ekstrakta
  • 300 g višanja, bez koštica, krupno isjeckanih i ocijeđenih
Zašto je korisno da jedete višnje:

Višnje su odličan izvor vitamina, minerala i oligoelemenata. Zbog svog sastava imaju blagotvorno dejstvo na čitav organizam. Sadrže crveni antocijan, pigment koji djeluje kao antioksidans. Bogate su velikom količinom vitamina, najpre vitaminom C, antioksidansima, vitaminima A, B, E i selenom. Najvećim dijelom višnja se sastoji od vode i vlakana. U svom sastavu posjeduje od 80-85% vode. Lako je svarljiva, ne izaziva gastrointestinalne probleme, jer nije teška za želudac.

Recept za mafine sa višnjama i kiselom pavlakom:

Kako biste napravili mafine, prvo zagrijte rernu na 200°C. Obložite kalup za mafine papirnim korpicama i ostavite sa strane. U velikoj posudi umutite suve sastojke – brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so, pa stavite na stranu. U posebnoj velikoj posudi umutite otopljeni puter, šećer i jaja dok se dobro ne sjedine. Dodajte mlijeko, pavlaku i ekstrakt badema, pa ponovo miješajte dok se ne sjedine.

Sipajte vlažne sastojke u posudu sa suvim sastojcima i miješajte samo dok se ne sjedine (izbjegavajte preterano miješanje). Umiješajte seckane višnje špatulom ili kašikom. Prebacite tijesto u pripremljeni kalup za mafine, puneći svaku korpu do oko 3/4 visine – skoro do vrha. Pospite krupnim šećerom površinu mafina. Pecite na 200°C 20 do 22 minuta.

Mafini su gotovi kada vrhovi porumene, a čačkalica ubačena u sredinu bude sa malo ili bez mrvica. Ostavite mafine da se hlade u plehu 5 minuta prije nego što ih izvadite iz pleha da se potpuno ohlade. Ponovite postupak sa preostalim tijestom ako vam nije stalo sve u jedan kalup. Uživajte. 

BONUS VIDEO

Pogledajte

00:09
Mafini sa borovnicama
Izvor: Instagram/cookfasteatwell
Izvor: Instagram/cookfasteatwell

StvarUkusa

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop