Meksička salata sa kukuruzom, kupusom i paprikom pravo je ljetnje jelo, a umjesto klipova kukuruza možete da koristite i zamrznuti.

Sastojci:
Za kukuruz:
- 4 klipa kukuruza šećerca
- 2 kašike hladnog putera
Za dresing:
- 80 g majoneza
- 1 kašičica čili praha
- 1/2 kašičice dimljene paprike
- 60 ml soka od limuna
- morska so po ukusu
Za salatu od kupusa:
- 230 g ljubičastog kupusa, tanko isječenog
- 230 g zelenog kupusa, tanko ijsečenog
- 1 crvena paprika, očišćena od sjemenki i tanko isječena
- 120 g sjeckanog cilantra
- 1 ljuta papričica, očišćena od sjemenki i vrlo sitno nasjeckana
- 4 sitno isjeckana mlada luka
Za ukrašavanje:
- 50 g izmrvljenog mladog sira
- sjeckani peršun, opciono
- sitno isjeckan mladi luk, opciono
Recept za meksičku salatu sa kukuruzom, kupusom i paprikom:
Kako biste napravili salatu, zagrijte gril tiganj na srednje jakoj vatri. Klipove kukuruza obilno utrljajte hladnim puterom. Ostavite sa strane. U srednjoj činiji umutite sastojke za dresing i dodajte so po ukusu. Pomiješajte sve sastojke za salatu u velikoj činiji. Dodajte željenu količinu dresinga (sačuvajte malo za prelivanje preko kukuruza) i promiješajte.
Pecite kukuruz na gril tiganju 8 do 10 minuta, dok ne omekša, okrećući ga nekoliko puta da se ravnomjerno zagrije. Skinite sa tiganja i ostavite da se malo ohladi. Kada se kukuruz dovoljno ohladi da možete da ga držite, pažljivo odsjecite zrna oštrim nožem. Ravnomjerno rasporedite salatu od kupusa na poslužavnik i preko njega stavite zrna kukuruza u ravnomjernom sloju.
Prelijte dresing preko kukuruza. Ravnomjerno pospite sir preko salate i ukrasite peršunom i mladim lukom po želji. Uživajte!
(StvarUkusa/Mondo)