• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prženi štapići od tikvica sa umakom od grčkog jogurta

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Prženi štapići od tikvica sa umakom od grčkog jogurta su savršen obrok za veče ili pak za grickanje.

 štapići od tikvica sa umakom Izvor: prt scr / yt / Spain on a Fork

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 60 g višenamjenskog brašna
  • 1 kašičica bijelog luka u prahu
  • 2 jajeta
  • 110 g prezli
  • 30 g rendanog sira 30 grama
  • 1 kašičica sušenog peršuna
  • morska so i crni biber
  • 120 ml ulja

Za umak:

  • 150 g grčkog jogurta
  • 2 čena bijelog luka (sitno rendana)
  • 1 kašičica sušene mirođije
  • 2 kašičice limunovog soka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • morska so i crni biber
Zašto je zdravo jesti tikvice?

Tikvice imaju malo kalorija. Bogate su vlaknima koja su dobra za probavu i utiču na smanjenje upalnih procesa u organizmu, ali i doprinose tome da nivo šećera i holesterola u krvi bude u granicama normale. Tikvice su dobar izvor vitamina A, C, K, kalijuma, mangana i magnezijuma. U tikvicama vitamin A postoji u formi beta-karotena, koji je poznat kao snažan antioksidans.

Recept za pržene štapiće od tikvica sa umakom od grčkog jogurta:

Kako biste pripremili tikvice, odsjecite krajeve sa svake tikvice, zatim svaku tikvicu prepolovite da biste dobili ukupno 4 komada tikvica, isjecite svaki komad na kriške debljine 1,25 cm, a zatim svaku krišku isjecite na štapiće od 1,25 cm. Dodajte isječene tikvice u veliku posudu i začinite solju, promiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta.

U međuvremenu, dodajte brašno u činiju, zajedno sa bijelim lukom u prahu i promiješajte, razbijte jaja u posebnoj činiji, začinite solju i biberom i umutite zajedno, dodajte prezle u treću posebnu činiju, zajedno sa rendanim sirom, sušenim peršunom i malo soli i bibera, pa promiješajte.

Poslije 10 minuta, prebacite štapiće tikvica preko papirnih ubrusa u jednom sloju i osušite. Zagrijte veliki tiganj na srednjoj vatri i dodajte ulje. Dok se ulje zagrijava, uvaljajte štapiće tikvica, prvo u brašno, zatim u rastvor od jaja, i na kraju u prezle, vodeći računa da su u svakoj fazi potpuno obloženi.

Kada se ulje lijepo zagrije, dodajte obložene štapiće tikvica, sve u jednom sloju i ravnomjerno raspoređene, pržite u serijama, 3 minuta sa svake strane ili dok ne porumene i ne postanu hrskavi, pa prebacite na rešetku sa papirnim ubrusima.

Da biste napravili umak, dodajte jogurt u činiju zajedno sa rendanim bijelim lukom, mirođijom, limunovim sokom, maslinovim uljem i začinite solju i biberom, pa umutite zajedno. Dodajte umak pored tikvica i uživajte! 

(MONDO/Stvar ukusa)

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop