Prženi štapići od tikvica sa umakom od grčkog jogurta su savršen obrok za veče ili pak za grickanje.

Sastojci:
- 2 tikvice
- 60 g višenamjenskog brašna
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- 2 jajeta
- 110 g prezli
- 30 g rendanog sira 30 grama
- 1 kašičica sušenog peršuna
- morska so i crni biber
- 120 ml ulja
Za umak:
- 150 g grčkog jogurta
- 2 čena bijelog luka (sitno rendana)
- 1 kašičica sušene mirođije
- 2 kašičice limunovog soka
- 1 kašika maslinovog ulja
- morska so i crni biber
Recept za pržene štapiće od tikvica sa umakom od grčkog jogurta:
Kako biste pripremili tikvice, odsjecite krajeve sa svake tikvice, zatim svaku tikvicu prepolovite da biste dobili ukupno 4 komada tikvica, isjecite svaki komad na kriške debljine 1,25 cm, a zatim svaku krišku isjecite na štapiće od 1,25 cm. Dodajte isječene tikvice u veliku posudu i začinite solju, promiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta.
U međuvremenu, dodajte brašno u činiju, zajedno sa bijelim lukom u prahu i promiješajte, razbijte jaja u posebnoj činiji, začinite solju i biberom i umutite zajedno, dodajte prezle u treću posebnu činiju, zajedno sa rendanim sirom, sušenim peršunom i malo soli i bibera, pa promiješajte.
Poslije 10 minuta, prebacite štapiće tikvica preko papirnih ubrusa u jednom sloju i osušite. Zagrijte veliki tiganj na srednjoj vatri i dodajte ulje. Dok se ulje zagrijava, uvaljajte štapiće tikvica, prvo u brašno, zatim u rastvor od jaja, i na kraju u prezle, vodeći računa da su u svakoj fazi potpuno obloženi.
Kada se ulje lijepo zagrije, dodajte obložene štapiće tikvica, sve u jednom sloju i ravnomjerno raspoređene, pržite u serijama, 3 minuta sa svake strane ili dok ne porumene i ne postanu hrskavi, pa prebacite na rešetku sa papirnim ubrusima.
Da biste napravili umak, dodajte jogurt u činiju zajedno sa rendanim bijelim lukom, mirođijom, limunovim sokom, maslinovim uljem i začinite solju i biberom, pa umutite zajedno. Dodajte umak pored tikvica i uživajte!
(MONDO/Stvar ukusa)