Kuhinja

Tjestenina sa piletinom i tikvicama u pesto sosu

Ukusno, kremasto i osvježavajuće jelo koje spaja piletinu, povrće i aromatični pesto u jedan savršen zalogaj.

Testenine sa piletinom i tikvicama u pesto sosu
Izvor: Printscreen/Youtube/CookCraft Corner

Sastojci:

  • 2 pileća filea
  • So, crni biber (po ukusu)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena bijelog luka
  • 1 manja glavica karfiola
  • pola tikvice
  • 200 g tjestenine po izboru
  • 1 kašičica soli
  • Sušeni bosiljak
  • korijander po želji
  • Kašika pinjola (ili orasi kao zamjena)
  • 250 ml povrtne ili pileće čorbe
  • 170 g rendanog parmezana
  • Svježa mirođija (po ukusu)

Priprema:

Ova pasta je savršena za porodični ručak, a dovoljno laka i za večeru poslije napornog dana.

Savjet:

Za bogatiji ukus, pinjole blago prepecite na suvom tiganju prije nego što ih dodate u jelo – pustiće predivnu aromu.

Isjeckajte pileći file na sitne komade, posolite i pobiberite po ukusu. Sitno isjeckajte crni i bijeli luk, a tikvicu i karfiol nasjeckajte na sitnije kockice. U velikoj tiganju propržite piletinu na malo ulja dok ne porumeni. Dodajte luk i bijeli luk, pa dinstajte dok sve ne omekša. Dodajte tikvice i karfiol, sipajte 250 ml čorbe, poklopite i dinstajte 10-ak minuta dok povrće ne omekša.

U međuvremenu skuvajte tjesteninu u posoljenoj vodi prema uputstvu na pakovanju. Ocijedite je i sačuvajte malo vode od kuvanja.

U tiganj sa mesom i povrćem dodajte bosiljak, cilantro i pinjole (ili mljevene orahe), pa promiješajte. Dodajte kuvanu tjesteninu u tiganj, izmješajte sve, dodajte rendani parmezan i malo vode od kuvanja ako treba da se razrijedi sos. Po želji dodajte sitno sjeckani svjež kopar pred kraj.

Poslužite toplo, pospite još parmezana odozgo i uživajte!

(Stvar ukusa/Mondo)