Kuhinja

Recept za pogačice sa jogurtom koje uspijevaju svaki put

Ove pogačice sa jogurtom savršene su za doručak, užinu ili uz šolju čaja.

Pogačice sa jogurtom
Izvor: PRINTSCREEN/YOUTUBE/COOKIST WOW

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna
  • 90 g šećera
  • 16 g svježeg kvasca
  • 170 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 190 ml jogurta
  • 80 g putera (omekšalog)
  • Nekoliko kapi vanilin ekstrakta

Za premazivanje:

  • 1 jaje + malo mlijeka

Za dekoraciju:

  • Šećer u prahu

Priprema:

Ako volite meka, blago slatka peciva koja mirišu na dom i jutarnju kafu – ove pogačice sa jogurtom su prava stvar. Tijesto se lako zamijesi, prelijepo naraste i peče se bez mnogo muke. Gotove pogačice su vazdušaste, blago slatke i prelivene mirisnim šećerom u prahu.

Savjet:

Za posebno mekane pogačice, koristite sobnu temperaturu sastojaka i nemojte dodavati previše brašna prilikom miješenja – tijesto treba da ostane blago ljepljivo, ali elastično.

U velikoj činiji pomiješajte brašno, šećer i izmrvljeni kvasac. Dodajte mlijeko, jaje i jogurt, pa izmiješajte varjačom. Postepeno dodajte puter i mijesite rukom dok ne dobijete kompaktno tijesto. Na kraju dodajte vanilin ekstrakt i ostatak putera, pa nastavite da mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično. Pokrijte providnom folijom i ostavite da naraste 2 sata, dok se ne udvostruči. Kada naraste, blago izduvajte tijesto i isjecite ga na jednake dijelove. Oblikujte loptice i poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite da odmore još 30 minuta.

Premažite pogačice umućenim jajetom s mlekom. Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, dok lijepo ne porumene. Ohladite i pospite šećerom u prahu.

 (Lepa i srećna/Mondo)