Sočne, mekane pljeskavice obogaćene rendanim povrćem – idealne za ručak uz pire krompir, salatu ili u lepinji.

Sastojci:
- pola tikvice
- So i biber po ukusu
- 500 g mljevenog mesa
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- Veza svježeg peršuna
- 1 jaje
- 2 kašike prezli (hljebnih mrvica)
Priprema:
Ako vam dosade klasične pljeskavice, probajte ovu sočnu varijantu obogaćenu povrćem. Tikvica, šargarepa i začinsko bilje daju blagu svježinu i mekoću, dok mljeveno meso pruža punoću ukusa. Ove pljeskavice su odlične i za ručak i za večeru, a djeca ih posebno vole.
Izrendajte tikvicu, posolite je i ostavite 10 minuta da pusti vodu, pa je dobro ocijedite. Izrendajte šargarepu i sitno isjeckajte crni luk i peršun. U velikoj činiji pomiješajte mljeveno meso, ocijeđenu tikvicu, šargarepu, luk, peršun, jaje, so, biber i prezle. Sve dobro izmješajte da se sastojci sjedine. Oblikujte pljeskavice željene veličine.
Pecite ih na malo ulja u tiganju, na srednje jakoj vatri, dok ne porumene sa obe strane (ili ih možete peći u rerni na 200°C oko 25 minuta, uz okretanje na polovini vremena).
Zdrave, šarene i ukusne – pljeskavice sa povrćem koje će svi rado jesti.
(Stvar ukusa/Mondo)