Tikvice u sosu od paradajza i paprike su starinsko jelo bez mesa koje se priprema brzo, a donosi bogat ukus ljeta na tanjir.

Sastojci:
Za tikvice:
- 2 tikvice
- So po ukusu
- Brašno za pohovanje
- Biljno ulje za prženje
Za sos:
- 1 paprika
- 2 paradajza
- 3 - 4 čena bijelog luka
- 1,5 kašika sirća
- So i biber po ukusu
- Biljno ulje za prženje
Priprema:
Kad krenu prve domaće tikvice, evo kako da ih spremite na jednostavan, a nevjerovatno ukusan način – uz papriku, paradajz i bijeli luk. Hrskavo, sočno i mirisno, ovo jelo je pravo ljetno zadovoljstvo koje može da stoji i posluži se i hladno.
Isjecite tikvice na kolutove, posolite ih i ostavite da odstoje 10 minuta kako bi pustile vodu. Uvaljajte svaki krug tikvice u brašno i pržite na vrelom ulju s obe strane dok ne dobiju zlatnu boju. Ocijedite ih na tanjiru.
U čistom tiganju zagrijte malo ulja i propržite sitno sjeckanu papriku dok ne omekša. Dodajte sitno sjeckan paradajz, sirće, so i biber. Kuvajte par minuta dok povrće ne omekša i ne zgusne se. Na samom kraju dodajte sitno sjeckan bijeli luk, promiješajte i odmah isključite ringlu. Prelijte pržene tikvice ovim sosom, pokrijte i ostavite da odstoji oko 15 minuta.
(MONDO/Stvar ukusa)